Retencija

Recidiv je sastavni dio ortodontske terapije. Javlja se nakon prestanka nošenja ortodontske naprave, a manifestira se tendencijom povratka zubi u prvobitni ili neki drugi položaj. To ne znači da će se korigirana anomalija uvijek vratiti, već da će u određenim slučajevima postava zubi malo odstupati od one postignute terapijom. Zubi se pomiču cijeli život. Ti pomaci su više ili manje vidljivi, čak i nakon nošenja aparatića za zube. Recidiv je moguć za 10 do 30%. Zubi će se nedvojbeno pokušati vratiti u svoj “prirodni položaj“ u kojem su bili prije nošenja naprave i to je činjenica.

Ortodoncija uravic - vivera

Nakon završetka ortodontske terapije potrebno je zadržati postignute rezultate. Skidanjem naprave NE završava ortodontska terapija. Plastični retaineri ili akrilatne ploče nemaju za svrhu pomicati zube već zadržati zube u određenom položaju. Ako se retainer ne nosi redovito, sav trud može biti uzaludan. Vrijeme nošenja može trajati više godina. Dužina retencijskog razdoblja ovisi o prirodi anomalije, dobi, individualnoj reaktivnosti pacijenta, vrsti terapije i postignutom rezultatu. Do prve kontrole koja se obavlja nakon mjesec dana potrebno je nositi ga svaku noć i 4 do 6 sati na dan. Za svaku narednu kontrolu doktor će dati nove upute. Fiksni retainer je žičica cementirana s unutarnje strane zubi, a ukoliko se odlijepi ili smeta treba doći u ordinaciju čim prije. Kontrole trebaju biti redovite, što znači 3 do 4 puta godišnje u narednih dvije do tri godine.

Postoje različite opcije retainera, a uz našu stručnu podršku pobrinut ćemo se da Vaš osmijeh kakav ste oduvijek željeli traje zauvijek.

Fiksni i mobilni retaineri

Fiksni retainer je tanka žičica koja se pomoću materijala za bijele ispune zalijepi s unutarnje strane zuba, i to uglavnom na prednjih šest zuba i gornje i donje čeljusti.

Potpuno je nevidljiv, doslovno ćete zaboraviti da ga imate, a održavat će rezultate ortodontske terapije. U tom razdoblju treba brinuti o oralnoj higijeni pomoću interdentalnih četkica ili oralnog tuša.

Za razliku od fiksnog, mobilni retainer je napravljen od prozirne, tanke plastike. Nakon završetka ortodontske terapije uzima se otisak zubnog luka pacijenta i prema njemu se radi mobilni retainer. Da bi imao svoju svrhu, mora tijesno prianjati uz zube.

Vivera retainer

Vivera® retaineri

Po čemu su Vivera držači/retaineri drugačiji? Vivera® materijal za retainere je najmanje 30% jači i dvostruko izdržljiviji od ostalih vodećih prozirnih materijala na tržištu.

Vaš Vivera® retainer prilagođen je Vašim zubima imajući na umu vašu udobnost, što je vrlo važno jer ćete ga nositi dok spavate i pokoji sat na dan. Potrebno je samo skenirati zube i unutar tjedan dana možete ga preuzeti.

Koje su najvažnije dobrobiti Vivera® retainera:

  • 30% snažniji od klasičnog Essixa
  • dvostruko izdržljiviji od bilo kojeg plastičnog materijala za retainere
  • 3 seta za svaku čeljust prema skeniranom otisku koji ostaje pohranjen digitalno