Ortodontska terapija fiksnim aparatićem

Ortodontski fiksni aparatić za zube često je najbolji i najučinkovitiji način ispravljanja nepravilnog položaja zuba. Pomičući zube dovodimo ih do njihove pravilne pozicije, a time omogućujemo da se sile tijekom žvakanja ravnopravno raspodijele po svim zubima te da se bolje i lakše zubi mogu čistiti. Ispravljanjem zagriza tijekom ortodontske terapije možemo poboljšati funkciju cijelog žvačnog sustava. Svakako postižemo ljepši, simetričniji i harmoničniji osmijeh koji ste oduvijek željeli.

Kao što i samo ime kaže, fiksni aparatić pacijent ne može samostalno skinuti. Sastoji se od keramičkih ili metalnih bravica zalijepljenih posebnim ljepilom na svaki zub, a sve ih zajedno povezuje metalna žica. Elastične nikal-titanske žice na zube djeluju blagim silama preko bravica koji se nakon biološkog procesa razgradnje i stvaranja nove kosti lagano pomiču u nove položaje. Na svakoj redovnoj kontroli od 4 do 8 tjedana ortodontica procjenjuje prijašnje pomake zubi i prema ciljanom planu terapije odlučuje na koji način aktivirati aparatić. Dok se svi planirani pomaci zubi ne realiziraju i dok se ne izmijene sve potrebne žice, potrebno je dolaziti na redovne kontrole i voditi kvalitetnu brigu o oralnoj higijeni. U lakšim slučajevima vrijeme ortodontske terapije traje oko 12 do 18 mjeseci, a u težima 24 do 36 mjeseci.

Fiksni aparatić za zube

Fiksna ortodontska terapija može se provoditi kod odraslih osoba u bilo kojoj dobi sa zdravim zubnim mesom i parodontom. Osim klasičnih ortodontskih terapija u odrasloj dobi, ortodontska terapija posebno može pomoći pacijentima koji su davno izgubili zube i koji su se jako nagnuli kako bi ih aparatićem ispravili, ponekad i zatvorili prostor vlastitim zubima ili prije postave krunica/mostova ili implantata. Tada se produžuje dugovječnost postojećih zubi i uspostavlja pravilan zagriz.

Faza korištenja intermaksilarnih gumica

U gotovo svakom slučaju u jednom dijelu ortodontske terapije potrebno je korištenje intermaksilarnih gumica. Zašto ih koristimo? Vrše na zube dodatnu laganu silu u vertikalnom ili horizontalnom smjeru kako bi se zubi bolje spojili ili pomaknuli u željenom smjeru. Gumice se razlikuju po veličini i jačini, a sve potrebne individualne upute i same gumice dobit ćete od ortodontice kad za to dođe pravo vrijeme u Vašem slučaju.

Oralna higijena s fiksnim aparatićem

Oralna higijena vrlo je važna bez obzira nosimo li aparatić ili ne, ali je ipak potrebno veću pažnju posvetiti oralnoj higijeni i stvoriti dodatne navike.

Naša preporuka je:

  • četkica srednje tvrdoće
  • osim redovnog pranja zubi ujutro i navečer, uvesti naviku pranja zubi i nakon jela
  • interdentalna četkica
  • konac za zube (idealan za Invisalign pacijente)
  • tekućina za ispiranje usta s klorheksidinom s posebnom koncentracijom koja pomaže u održavanju higijene cijele usne šupljine (kada Vam ju ortodontica preporuči)
  • vodeni tuševi koji dokazano smanjuju nakupljanje bakterija

Dobro je također znati da vrijeme četkanja ne bi trebalo biti kraće od 3 minute, a pasta za zube treba sadržavati 1450 ppm fluora.

Rezultati ortodontske terapije

Slučaj naše Ive je jedan od onih od kojih Vam zastane dah.

Pacijentica predodređena na operaciju čeljusti s potpunim povjerenjem prepustila se u naše ruke s pomoću najsuvremenije ortodontske aparature pretvorili smo jedan nefuncionalni zagriz u maksimalno pravilan. S pomoću miniimplantata i širenja nepca ispravili smo cross bite i pseudoprogeniju.

Njezino lice se kompletno ispravilo, a osmijeh…od milijun dolara!