Ortodoncija za djecu

Posebna pažnja daje se interceptivnoj ortodonciji predškolske i školske dobi kako do raznih anomalija zagriza ili položaja zubi ne bi niti došlo te kako bi se orofacijalni sustav pravilno razvijao. Kod prvih ortodontskih pregleda bitno je prepoznati rane simptome nepravilnog rasta zubi, dakle dentalnih anomalija, skeletalnih anomalija i međučeljusnih odnosa. Treba djelovati što ranije u rastu djeteta usmjeravanjem rasta zubi i odstranjivanjem uzročnika koji koče u pravilnom rastu. Neophodno je čim prije pomoći djetetu da se riješi nepogodnih navika kao što su sisanje prsta, dude, grickanje usnica ili disanje na usta kako bi mogao pravilno razvijati govor te disati na nos. Koristimo ponekad jednostavne i zabavne tehnike, mobilne aparatiće ili vježbe za muskulaturu jezika i obraza, kako u mliječnoj, tako i u mješovitoj denticiji. Prerano izgubljeni mliječni zubi zbog karijesa ili traume zasigurno dovode do nepravilnog položaja budućeg trajnog zuba ukoliko se prostor za trajni zub ne održi kvalitetno sve do njegovog prirodnog nicanja. Ukoliko razne mobilne naprave nisu indicirane, koriste se fiksne  ili polufiksne aparature poput Hyrax aparatića na nepcu ili Delaire maske kako bi u što kraće vrijeme bili što djelotvorniji. Ispravljajući dentalne i skeletalne anomalije prije puberteta smanjujemo potrebu za kompleksnijom i dužom ortodontskom terapijom kasnije, a omogućujemo pravilan rast i razvoj zubi te čeljusti.

Funkcionalna ortodontska terapija provodi se u predpubertetsko i pubertetsko vrijeme pacijenta kako bi se iskoristio maksimalni potencijal rasta hormona u tijelu. U tom razdoblju stimuliramo rast u širinu i dužinu obje čeljusti raznim fiksnim i mobilnim napravama. Primjerice, to su naprave za širenje nepca, naprave za korekciju zagriza stimulirajući rast mandibule ili protrakciju gornje čeljusti. Za određivanje najboljeg trenutka početka funkcionalne terapije, a to je razdoblje prije početka puberteta kod dječaka i djevojčica, koristimo posebne znanstveno dokazane metode detekcije rasta kako bi terapija bila što učinkovitija i dala najbolji rezultat. Stoga, za najproduktivniju funkcionalnu terapiju ne čekamo uvijek kompletnu zamjenu mliječnih s trajnim zubima, već započinjemo terapiju u mješovitoj denticiji.

Ortodont za djecu Uravic

Kada doći na prvi pregled s djetetom?

Najbolje je posjetiti ortodonta kada dijete napuni 3 godine. Na prvom pregledu sprijateljit ćemo se s malim pacijentom i približiti mu igrom četkanje zubi. Ustanovit ćemo kvalitetu higijene i posavjetovati se s roditeljima u vezi zdravih navika. U narednim kontrolama započet ćemo preventivne postupke premazivanja zubi s fluorom i kalcijem.

Kada dijete može započeti s ortodontskim aparatićem?

Čim to bude bilo potrebno. U najranijoj dobi možemo započeti s kratkim interceptivnim postupcima. Kod obrnutog prijeklopa prednjih zubi, prisilnog zagriza, uske gornje čeljusti (križni ili škarasti zagriz) započinjemo odmah! Anomaliju treba dijagnosticirati što ranije i u ranoj mješovitoj denticiji djelujemo kako bi svi trajni zubi izrasli u pravilan položaj i zagriz. Klasična ortodontska fiksna terapija može započeti uglavnom kad su iznikli svi trajni zubi i oralne navike su na najvišem nivou, no to nije pravilo. Svakom pacijentu pristupamo individualno, s puno pažnje i prema njegovim potrebama.

Kada dijete možemo slikati rendgenom?

Ukoliko je u pitanju hitnoća (pad/trauma zubi ili lica) moramo provesti rendgensko snimanje i utvrditi postoje li prijelomi raznih okolnih struktura. Za ortodontsku dijagnozu i analizu, ukoliko je ortodont ustanovio da je potrebno, bilo bi je preporučljivo napraviti oko šeste godine. Najnoviji rendgenski aparati imaju minimalnu dozu zračenja koju dokazujemo redovitim mjerenjem X-zraka u našim ordinacijama i godišnjim kontrolama naših rendgenskih aparata. Prve konzultacije su besplatne i nastojimo ih učiniti vrlo ugodnima našim malim pacijentima.

Dječja i preventivna dentalna medicina

Oralna higijena u djece izrazito je važna. Djeca bi uz pomoć roditelja trebala sačuvati zdravlje zubi i usne šupljine kroz cijeli svoj život. Kao i kod odraslih, bitna je savršena oralna higijena i redovan posjet stomatologu. Djeca moraju već od malih nogu steći naviku pranja zubića kao i pokušati izbjegavati namirnice koje uvelike štete zubima. Posljedice nečetkanja zubi su prvenstveno karijes, a potom i prerani gubitak mliječnih zubi. Ono što mi činimo za zdravlje naših najmlađih pacijenata jest borba protiv karijesa jačanjem cakline i neutralizacija kiseline iz sline premazivanjem zubi pastama i otopinama punim minerala (GC preparati), preventivno pečaćenje trajnih zubi, SIC ispuni, prikazivanje plaka na zubima žarkim bojama i slično. Dajemo konkretne savjete, animiramo i  motiviramo uz demonstrativno četkanje zubi na najmlađima.