Invisalign Teen® – prozirni aparatić za zube kojeg tinejdžeri obožavaju

Invisalign Teen® – prozirni aparatić za zube kojeg tinejdžeri obožavaju

Svi znamo da nije uvijek lako biti tinejdžer. To je dob koja donosi mnoge promjene – otkrivanje identiteta, nove socijalne interakcije, fizičke promjene, razvoj samostalnosti, prva zaljubljivanja… A tu su i emocionalne turbulencije, pritisak vršnjaka, potreba za osjećajem pripadnosti. Često upravo zbog okoline tinejdžeri ne žele nositi fiksne aparatiće s vidljivim metalnim bravicama. Zato u Ortho M, uvijek kad je moguće, tinejdžerima preporučamo korištenje InvisalignTeen® , prozirnog aparatića za zube.

Invisalign® tehnologija ortodontsko je rješenje koje ne uključuje žice i bravice, već za ispravljanje zubnih anomalija koristi potpuno prozirne alignere – udlage. Prozirne udlage se mogu skidati i omogućuju potpunu fleksibilnost kod konzumacije jela i omogućuju nesmetanog održavanja adekvatne oralne higijene. S Invisalignom u ustima, međutim, pacijenti piju sve napitke i na taj način postignu maksimalno vrijeme koje je preporučeno za nošenje aparatića, 22 sata na dan.

Je li osobi indiciran Invisalign Teen aparatić, možemo ustanoviti već kod prvog pregleda, koji je u Ortho M ordinaciji za sve tinejdžere potpuno besplatan.

Invisalign teen aparatić za zube

Invisalign Teen® mobilni aparatić – proziran, može se skidati i donosi brze rezultate

Prozirni aparatić (udlage): Invisalign Teen koristi niz prozirnih aparatića (plastične udlage) koji se postupno mijenjaju kako bi se postigla željena korekcija zubi. Ovi aparatići su gotovo neprimjetni kada se nose, što mnogi tinejdžeri smatraju prednošću u usporedbi s klasičnim metalnim bravicama.

Prilagođeni plan liječenja: Svaki pacijent dobiva individualno prilagođen plan liječenja. Digitalno, u 3D video projekciji, planira se kako će se zubi pomicati tijekom vremena, omogućavajući precizno praćenje napretka. Pacijenti mogu vidjeti tijek terapije i konačni rezultat još prije nego su krenuli s aparatićem.

Kompatibilnost s aktivnim načinom života: Invisalign Teen pruža tinejdžerima veću slobodu u usporedbi s tradicionalnim bravicama. Aparatić se može lako ukloniti prilikom konzumiranja hrane, što omogućuje veću udobnost pri jedenju i olakšava održavanje kvalitetne oralne higijene.

Blue Dot indikator: Invisalign Teen aligneri / udlage dolaze s “Blue Dot” indikatorom koji omogućuje ortodontu i pacijentu praćenje je li aparatić nošen u skladu s preporučenim vremenom. Kada se Invisalign nosi dovoljno dugo, plavi marker blijedi, signalizirajući da je vrijeme za zamjenu slijedećim alignerom, u prosjeku svakih 7 do 10 dana.

Rješavanje problema povezanih s tinejdžerskim životom: Invisalign Teen uzima u obzir specifične izazove s kojima se tinejdžeri suočavaju tijekom ortodontske terapije. Na primjer, u planiranju tijeka terapije, uzima se u obzir činjenica da tinejdžeri još nisu izmijenili sve mliječne zube s trajnima, a mogu imati iznenadne promjene u zubnom luku, poput rasta novog zuba.

Rješavanje različitih anomalija: Invisalign Teen može riješiti različite probleme s položajem zubi, uključujući zbijenost, razmak između zubi, preklopljene zube, otvoren ili dubok zagriz, prednji ili stražnji cross-bite te nepravilan zagriz.

Kako se Invisalign za tinejdžere razlikuje od Invisalign-a za odrasle

Invisalign Teen dosta je sličan Invisalign-u za odrasle, ali postoje dvije značajne razlike. Za razliku od Invisalign-a za odrasle, aparatići koji se koriste u Invisalign Teen imaju malenu točkicu na stražnjoj strani. Ta će točka promijeniti boju od tamno plave prema bijeloj ovisno o tome koliko sati tinejdžer nosi svoj Invisalign aparatić. Takav sustav kontrole zove se Blue Dot i olakšava praćenje terapije te potiče tinejdžere na redovito nošenje aparatića.

Invisalign aparatić za odrasle može također imati Blue Dot kontrolnu točku. Međutim, pretpostavlja se da odrasli imaju samodisciplinu potrebnu da nose svoje aparatiće onoliko često koliko bi trebali.

Druga razlika između Teen Invisaligna i Invisaligna za odrasle je broj alignera koji će primiti svaki tip pacijenta. Budući da kod tinejdžera možemo imati promjene u broju zubi i ne možemo znati s preciznošću kada će neki mliječni zub sam ispasti ili kada će izniknuti drugi kutnjak, tinejdžeri dobivaju više zamjenskih aparatića nego odrasli pacijenti. Posebnost u Teen aparatiću je pametna sposobnost plastike koja prati nicanje novih zubi i prilagođava se zubima u rastu te ih usmjerava u pravilan položaj.

Invisalign udlage

Prednosti Invisalign aparatića za tinejdžere

Invisalign aparatići su prozirne, skoro neprimjetne udlage koje se koriste za ispravljanje nepravilnosti u položaju zuba. Napravljene su od sigurnog, udobnog materijala i izrađuju se prema individualnim potrebama svakog pacijenta.

Neprimjetnost: Za tinejdžere koji se brinu o svojem izgledu, Invisalign aparatići su izvanredna opcija jer su gotovo neprimjetni. To znači da se koriste i za vrijeme škole, sportskih, društvenih događaja, izlazaka te fotografiranja.

Udobnost: Klasične metalne bravice ponekad mogu biti neudobne i iritirati zubno meso kao i unutrašnjost obraza. Invisalign aparatić izrađen je od glatkog, udobnog materijala koji minimizira mogućnost nelagoda i ranica u ustima.

Jednostavnije održavanje oralne higijene: Za razliku od bravica koje zahtijevaju posebnu njegu i održavanje higijene zubi, Invisalign aparatić lako se uklanja pri četkanju zubi. To olakšava održavanje pravilne oralne higijene i nemogućnost nastanka novih karijesa tijekom cijelog procesa nošenja aparatića.

Fleksibilnost: Invisalign udlage se mogu ukloniti tijekom obroka i čišćenja zubi, što znači da nema ograničenja u izboru hrane tijekom liječenja. Također, tinejdžeri mogu ukloniti aparatić kada trebaju pojesti nešto u letu, poput kratkog odmora u školi ili tijekom sportskih aktivnosti.

Efikasnost: Invisalign sustav koristi naprednu tehnologiju kako bi se postigao precizan i brz rezultat. Tinejdžeri mogu očekivati vidljive promjene u položaju svojih zubi tijekom relativno kratkog vremena.

Dr. Mirjam Uravić Crljenica

Kako izgleda proces korištenja Invisalign aparatića?

Proces korištenja Invisalign aparatića započinje konzultacijom s ortodonticom dr.Mirjam Uravić Crljenica koja će procijeniti pacijentove potrebe i izraditi individualni plan terapije. Nakon toga, koristeći naprednu 3D tehnologiju, izrađuju se personalizirane udlage koje će postupno pomicati zube prema željenom položaju.

Tinejdžeri će nositi svaku udlagu otprilike 7 do 10 dana prije nego što prijeđu na sljedeću udlagu. Redoviti pregledi kod ortodontice osiguravaju praćenje napretka i prilagodbe plana liječenja po potrebi.

Prosječna duljina terapije nije ista za sve pacijente, stoga se može okvirno procijeniti već na prvom pregledu, a prema određenom planu terapije i postavljenoj dijagnozi, daje se konkretan prijedlog dužine ortodontske terapije. Za lakše slučajeve i estetske potrebe, vrijeme ortodontske terapije je 3 do 6 mjeseci, srednje i kompleksnije anomalije zahtijevaju dužu ortodontsku terapiju, između 12 i 18 mjeseci. Na primjer, ako tinejdžer ima ozbiljne probleme s “gužvom” među zubima ili razmakom, možda će morati nositi svoje Invisalign alignere dulje nego netko s “blagim” problemima.

U idealnom slučaju, Invisalign aparatić treba biti na zubima 22 sata dnevno bez iznimke. Ukoliko se pacijent toga ne pridržava, može se produljiti razdoblje terapije i radi postizanja željenog rezultata.

Za razliku od fiksnog aparatića za zube, koji i dalje ima indikacije za neke posebne zubne anomalije, Invisalign teen je nevidljivi aparatić, vrlo je udoban za nošenje, može se kombinirati s potrebom nošenja intermaksilarnih gumica te primjenom mini implantata u ortodonciji za kvalitetniji zubni pomak.

Invisalign aparatić pruža tinejdžerima mogućnost ispravljanja nepravilnosti zuba na diskretan, udoban i efikasan način. Za tinejdžere koji žive aktivan životni stil, Invisalign nudi fleksibilnost i praktičnost koje klasične bravice ne pružaju. Stoga, ako si tinejdžer koji razmišlja o ispravljanju zubi, Invisalign aparatić može biti idealno rješenje koje će pomoći postići željeni osmijeh.

Briga o zubima počinje već u najmlađoj dobi. Zato pozivamo sve tinejdžere da dođu u Ortho M na prvi pregled i mišljenje, a koji je za sve teen pacijente besplatan.

Usto, nudimo kompletnu ortodontsku dijagnostiku sa zubnim RTG-ovima u našoj ortodontskoj ordinaciji.

Rezervirati termin možete putem maila info@ortodont-m.com ili telefonski +385 52 216 688.

Vaš Ortho M.