Rendgensko snimanje u ortodonciji – sve što trebate znati

Rendgensko snimanje u ortodonciji – sve što trebate znati

U Ortho M imamo novi RTG uređaj za 2D snimanje zubi i čeljusti koji nam omogućuje puno detaljnije dijagnosticiranje. Ovo je članak u kojem ćemo vam pisati sve što trebate znati o RTG snimanju u ortodonciji – kome je sve namjenjeno RTG snimanje i koje sve snimke možemo napraviti kako bismo postavili ortodontsku dijagnozu i plan terapije.

RTG snimak – početak svake ortodontske terapije

Prije početka ortodontske terapije moramo postaviti dijagnozu, vrstu, tijek terapije i uvijek krećemo s RTG snimkama.

Upravo one nam omogućuju:

  • detaljan pregled zubi i zubnih korijena
  • procjenu stanja i dob denticije
  • prepoznavanje impaktiranih zuba ili zaostalih korijena zuba
  • analizu i stanje koštanih struktura
  • pronalazak koštanih lezija, granuloma ili cista

Ortopanoramska (ortopan ili ortopantomografija), odnosno panoramska radiografija zubnih lukova je radiološki ekstraoralni snimak koji koristi vrlo niske doze ionizirajućeg zračenja (rendgenske zrake) i omogućuje proučavanje zuba, zubnih lukova, čeljusne kosti, sinusa i temporomandibularnih zglobova u jednoj ili više snimaka. 

To je preliminarni pregled i za nas je poput osobne iskaznice u ortodontskom liječenju.

Kako se radi RTG snimak i kome je namijenjen?

RTG pregled se obično provodi u uspravnom položaju, no kod pacijenata s motoričkim poteškoćama ili kod male djece, moguće je obaviti i sjedeći. U svakom slučaju, za dobar ishod pretrage od temeljne je važnosti pacijentova suradnja: svega 10-ak sekundi mirnog stajanja dok uređaj napravi jedan krug oko pacijentove glave.

Ortopansku snimku mogu raditi svi, u svim životnim dobima, osim žena u (pretpostavljenoj) trudnoći kod kojih je apsolutno kontraindicirana jer ionizirajuće zračenje može biti štetno za plod. 

Kod djece koja su pretrpjela traumu u području čeljusti i glave neophodno je uraditi ortopanski snimak radi utvrđivanja diferencijalne dijagnoze, odnosno potrebno je utvrditi je li došlo do loma ili pomaka dijelova kosti čeljusti ili glave. 

Za ortodontsku dijagnostiku snimamo djecu kad je to potrebno, odnosno, odgađamo RTG snimanje ukoliko nije potrebno u interceptivnim postupcima.

Prije izvođenja snimanja potrebno je skinuti: naušnice, ogrlice, piercinge, ukosnice, naočale, proteze i sve što je metalno iz područja ustiju i glave.

U našoj ordinaciji, odnedavno, moguće je izvesti orto-panoramsko rendgensko snimanje koristeći najnoviju generaciju izravnog digitalnog stroja niske doze zračenja koji vam omogućuje dobivanje visoko definiranih slika.

Sve o telerendgen snimkama

Telerendgen lubanje

Teleradiografija lubanje je lateralna ili anteriorna radiološka pretraga glave koja koristi niske doze ionizirajućeg zračenja, na kojoj je moguće provesti preciznu analizu mjerenja različitih struktura lubanje i čeljusti. Kod djece u rastu i razvoju određujemo položaj obje čeljusti i njihov međučeljusni kut, smjer rasta čeljusti te nagib zuba. Sve to nam je iznimno važno pri planiranju ortodontske terapije i utvrđivanju adekvatnog aparatića za dijete u datom trenutku stadija rasta. Kod odraslih određujemo granicu pomicanja prednjih zubi i kvalitetu kosti.

Ovaj pregled se može raditi u tri projekcije: lateralno-lateralna (LL), postero-anteriorna (PA) i antero-posteriorna (AP), ali se najviše koristi lateralno-lateralna projekcija.

Za provođenje pregleda pacijent se postavlja unutar kraniostata u kojem će se pomoću dva bočna nastavka moći održati pravilan položaj glave tijekom cijelog pregleda. 

Prije snimanja bitno je da su stražnji zubi gornjeg i donjeg luka čvrsto zbijeni, ali u prirodnom položaju. 

Ovim pregledom moguće je analizirati anatomiju glave kako bi se vidjelo je li položaj zubnih lukova ispravan te da li postoje malokluzije ili obrnuti zagriz.

.Za što nam služi slikanje prsta desne ruke kod djece prije određivanja funkcionalne ortodontske terapije?

RTG primjer prsta
Primjer RTG-a prsta

Brojna istraživanja su pokazala da funkcionalna ortodontska terapija, odnosno ispravljanje čeljusnih disharmonija predstavlja maksimalnu učinkovitost ako se provodi samo tijekom vrhunca pubertetskog rasta. Stoga, potrebi su nam ”pokazatelji” maturacije kosti s obzirom da se biološka i skeletalna dob razlikuju i nisu isti kod dječaka i djevojčica.

Za određivanja stadija rasta i razvoja kod naših pacijenata koristimo MPM (Middle Phalanx Maturation) metodu jer želimo identificirati stadij skeletnog sazrijevanje s obzirom da se kronološka i skeletalna dob često ne podudaraju. Ta je metoda moguća uz minimalnu radiološku izloženost i s instrumentima prisutnima u svim stomatološkim ordinacijama, s malim RVG uređajem za snimanje pojedinačnog zuba.

Kako se terapija izvodi? U tu svrhu radi se rendgen snimka trećeg zgloba trećeg prsta desne ruka. Pacijent postavi desnu ruku na stol i u vremenskoj ekspoziciji od 0,1 sekunde dobijemo instant digitalnu snimku. Tada se odredi trenutni stadij rasta djeteta –  pretpubertetska, pubertetska, postpubertetska faza.

U svega par sekundi možemo identificirati trenutnu fazu rasta pacijenata bez potrebe za daljnjim rendgenskim zrakama i srodnim analizama. Uz takvu preciznu kontrolu, možemo odrediti kada je pravo vrijeme za započeti funkcionalnu ortodontsku terapiju. 

S obzirom da se cilja trenutak kada je u tijelu pacijenta maksimalna koncentracija hormona rasta za ispraviti čeljusne anomalije i ne može se ”od oka” odrediti to razdoblje života koji traje otprilike 12 mjeseci, ova nam je metoda iznimno važna. 

Koristeći ovu metodu, ispravljamo ortodontske anomalije čeljusti uz maksimalni učinak i rezultat,  a da je vrijeme terapije što kraće.

Za kraj možemo zaključiti da su nam RTG snimke najvažniji trenutni pokazatelji stanja čeljusti i zagriza te su nam neophodne za određivanje ortodontske terapije, a sad uz novi uređaj taj će zadatak biti još lakši.

Za prvi pregled i dijagnostiku možete nas zvati na +385 52 216 688

Također, za prve besplatne preglede kod teenagera i djece možete nazvati ili poslati upit na mail: info@ortodont-m.com.

Vaš Ortho M.