Mini implantati (TAD) u ortodonciji ne smiju biti tabu

Mini implantati (TAD) u ortodonciji ne smiju biti tabu

Mini implantati u ortodonciji ne smiju biti tabu tema. Upravo pomoću njih možemo ispraviti neke od većih ortodontskih problema te spriječiti doslovno i operacije čeljusti.

Što su mini implantati, kako se koriste i koje su sve njihove prednosti donosimo u tekstu. Na kraju je i prikaz jednog našeg slučaja iz ordinacije u kojem smo uz pomoću najsuvremenije ortodontske aparature pretvorili jedan nefunkcionalni zagriz u maksimalno pravilan.

Pa evo što sve treba znati o mini implantatima i zašto ne smiju biti tabu.

U ortodontskoj terapiji ponekad nije dovoljan samo fiksni ili Invisalign aparatić, već su potrebni dodatni elementi, unutar aparatića, koji usmjeravaju ortodontske sile, kontroliraju ih ili sprječavaju neželjene zubne pomake.

U suvremenoj ortodontskoj terapiji tijekom planiranja ortodontskih pomaka, često koristimo mini implantate, engl.Temporary Anchorage Device. Još ih nazivamo privremenim sidrišnim jedinicama jer se koriste kao uporište pri pomicanju zuba ili grupe zubi i sprječavaju neželjeni pomak ostalih zubi. Kao što naziv implicira, oni su privremeni — obično ostaju na mjestu tijekom nekoliko mjeseci terapije, a zatim se uklanjaju.

Ove ‘’piercinge’’ možemo povezati s ortodontskim aparatićem kako bi se pomoglo u sljedećim slučajevima
-pri zatvaranju prostora (razmaka) između zubi (npr.nakon izvađenog zuba)
za korekciju zagriza,
-za podizanje zuba koji je isplivao i ako antagonističkim zubima nedostaje prostora -za implantoprotetski rad
-za zadržavanje zadnjih zubi na mjestu dok prednje izbočene zube povlačimo straga, itd.

Također, pomoću mini implantat, možemo ortopedski proširiti gornju čeljust (npr.kod cross bite-a) i nakon završenog rasta i razvoja čeljusti, što definitivno zamjenjuje klasične operativne zahvate čeljusti.

Za što se koriste mini implantati i kada ih koristimo?

Treba razlikovati ortodontske mini implantate od pravih implantata. Za razliku od pravih, mini implantati su pomoćni elementi u obliku malog vijka koji se ugrađuju u kost i koriste u sklopu fiksne ili Invisalign ortodontske terapije. Služe kada se želi postići brzo i efikasno ortodontsko pomicanje ili ako je to u planu terapije, ne-pomicanje zuba, na najmanje mogući invazivniji način. U tradicionalnoj ortodontskoj terapiji svakodnevno se događaju nepoželjne kretnje zubi, stoga, modernom tehnologijom želimo doskočiti poznatim nuspojavama i osigurati kretnju zubi ili grupe zubiju.

Implantat je titanski vijak koji je ugrađen u kost na mjesto gdje nedostaje prirodan zub, zamjenjuje isti u svom korijenu, a postavlja mu se krunica koja nadomješta prirodni oblik te funkciju zuba. Uglavnom, titanski implantati nemaju veze s ortodontskom terapijom.

Mini implantate koristimo:

  • Kod naprava za širenje nepca nakon završetka rasta i razvoja čeljusti
  • Za sidrište stražnjih zubi nakon npr. vađenja premolara
  • Kod zatvaranja prostora zuba koji je davno izvađen, npr.prvog kutnjaka
  • Kod pomicanja sredine zubnog luka
  • Kod uvlačenja gornjih zubi prilikom korekcije open bite-a ili gummy smile-a
  • Kod uspravljanja jako nagnutih zubi, npr.umnjaka i tako izbjeć njegovo vađenje
  • Kod distalizacije ili mezijalizacije zuba ili grupe zubi
  • Kod korekcije skeletalne klase II i klase III
Što je zapravo mini implantat?

Mini implantati su mali čelični vijci promjera 1.8 mm, duzine 6, 8,10 ili više milimetara. Za razliku od trajnih implantata, ne oseointegriraju s kosti i mogu se lako izvaditi kad je njihova funkcija u ustima završena. Definitivno spadaju u najmoderniju tehnologiju koja se koristi u ortodonciji jer omogućuju rješavanje ortodontskih anomalija po svom uzroku.
U potpunosti su biokompatibilni i kao takvi ne izazivaju alergijske reakcije.

Mini implantati se postavljaju uz primjenu lokalne anestezije. Posve je bezbolno, nema krvarenja niti oteklina. Vrlo malo pacijenata, u našoj statistici, posegne za lijekovima protiv boli samo toga dana.

Kako se postavljaju mini implantati?

Prvenstveno treba postaviti dijagnozu detaljnom RTG analizom I 3D skenom zubi. Ako postoje indikacije za mini implantate unutar ortodontske terapije, pacijentu se objasni cijeli postupak i timing uključivanja istih. Kod ugradnje, prvo se anestezira područje rada, ručno ili strojno se uvije vijak. Postupak uglavnom traje 15-ak sekundi i odmah se povezuje s ortodontskim aparatom. Mini implantati su toliko rasprostranjeni da spadaju u našu svakodnevnu ortodontsku praksu.

Kako održavati higijenu mini implantata?

Tijekom ortodontske terapije treba održavati adekvatnu oralnu higijenu. Prilikom rada s mini implantatima, pacijenti ispiru usta ili koriste gel na bazi klorheksidina 2 x dnevno kroz određeni dio terapije, a onda po potrebi. Potrebno je smanjiti što veći broj bakterija u ustima redovnim profesionalnim čišćenjem zubi i kućnom oralnom higijenom. Posebno treba obratiti pažnju na mekano tkivo oko implantata da ne dođe do upale, stoga preporučujemo oralni tuš kao dodatak četkici i međuzubnoj četkici.

Kako završava terapija?

Čim je funkcija mini implantata završena, oni se vade, a kost i zubno meso zarastu već za nekoliko sati, ostavljajući tkivo bez posljedica.

Primjer korištenja mini implantata u Ortho M ordinaciji

Naša pacijentica Iva primjer je korištenja mini implantata s ciljem stvaranja funkcionalnog zagriza. Pacijentica predodređena za dvije operacije čeljusti s potpunim povjerenjem prepustila se u naše ruke. S pomoću najsuvremenije ortodontske aparature pretvorili smo jedan nefunkcionalni zagriz u maksimalno pravilan. S pomoću mini-implantata i širenja nepca ispravili smo cross-bite i pseudoprogeniju.

Evo kako je izgledao proces terapije:

 

Za sve one koji se pitaju je li bolno? Ne, nije! Bezbolno je i Ivi je bilo potrebno kako bi postigla željene rezultate.

Ivino lice se kompletno ispravilo, a osmijeh… od milijun dolara! (vidi: naslovna fotografija).

Ortho M posjeduje iskustvo i tehnologiju za korištenje mini implantata u sklopu moderne ortodontske terapije kada za to postoje indikacije, rješavajući tako kompleksne ortodontske dentalne i skeletalne anomalije.
Za sve informacije možete nam se javiti telefonom ili mailom.