Pomognite svom djetetu uspostaviti pravilnu oralnu higijenu

Pomognite svom djetetu uspostaviti pravilnu oralnu higijenu

Zdravi zubi važni su za cjelokupno zdravlje i razvoj vašeg djeteta. Zubi vašeg djeteta pomažu mu jesti i probavljati hranu, pravilno govoriti i pomoći mu da njegovi trajni zubi pravilno dođu. Evo nekoliko savjeta kako se brinuti za zube svog djeteta:

Neka vaše dijete četka najmanje dva puta svaki dan. Dok vaše dijete ne napuni oko 7 godina, morat ćete ga četkati. Obavezno koristite četkicu za zube s malom glavom i mekim čekinjama.

Svakodnevno pomognite djetetu da čisti koncem.  Flossing uklanja plak i krhotine između zuba i ispod žvakaće linije kako bi zubi i desni vašeg djeteta bili zdravi.

Dovedite dijete da redovito posjećuje stomatologa. Djeca bi trebala prvi put posjetiti stomatologa u roku od šest mjeseci od izbijanja prvog zuba i trebala bi nastaviti posjećivati stomatologa svakih šest mjeseci nakon tog početnog posjeta.

Pitajte stomatologa o preventivnoj njezi, kao što je fluorid.

Pomozite djetetu da održi hranjivu, uravnoteženu prehranu. Izbjegavajte stalno grickanje i pomozite im da izbjegnu jesti slatku i kiselu hranu koja bi im mogla oštetiti zube.

Zapamtite da je normalno da bebe i mala djeca sišu palčeve, prste ili dudu varalicu. Većina djece će sama prekinuti ovu naviku do otprilike 4. godine. Ako se sisanje palca ili prsta nastavi, razgovarajte s našim pedijatrijskim stomatolozima kako bismo mogli pratiti naviku i pružiti pomoć u njenom razbijanju ako je potrebno.