Što je ortodontska retencija? I sve o retainerima

Što je ortodontska retencija? I sve o retainerima

Svi znamo za priče kako su se zubi nakon nošenja ortodontskog aparatića ponovno pomakli. E pa mi sve radimo, najprije tijekom terapije, a onda i nakon nje kako bi osigurali da zubi ostanu na svom novom, savršenom mjestu.

Zubi su cijelog života podložni pomicanju i kako starimo mijenjaju položaj. Zbog opasnosti od ponovnog pomicanja zuba, ortodontska terapija ne završava skidanjem aparatića za zube. Tada kreće period zvan ortodontska retencija, koji može trajati, u nekim slučajevima par godina do kraja života:)

Najjednostavnije, retencija je razdoblje nakon skidanja ortodontskog aparatića za zube u kojem se uspostavlja stabilnost zuba pomoću reteinera -plastične udlage ili žice.
Nakon nošenja aparatića i pomaka zuba u novi položaj potrebno je od 10 do 12 mjeseci da se koštano tkivo oko zuba u potpunosti mineralizira i da se zubi naviknu na nove izvore sila koje ih također mogu pomaknuti – jezik, usne i obraze.

Bila bi šteta podcijeniti važnost retencije i dovesti se u situaciju da se zubi vrate u onaj položaj iz kojeg ste ih možda i godinama ispravljali. Stoga vas mi motiviramo da se vidimo na redovnim kontrolama i u pasivnom periodu ortodontske terapije, svakih 3-4 mjeseca.

Retaineri- odnosno plastična udlaga ili žičica čija je uloga zadržavanje rezultata ortodonstke terapije

Retainer ima ulogu zadržavanja zubi u poziciji u koju smo ih doveli ortodonstkom terapijom.
Odnosno, najjednostavnije, to je udlaga koja nam pomaže da se zubi ne vrate u stari položaj.
Reteiner se izrađuje individualno i cilj je da svojim oblikom i smještajem bude što bolje prilagođen zubima kako ne bi uzrokovao smetnje prilikom govora, žvakanja ili održavanja oralne higijene.

Fiksni i mobilni retaineri

Fiksni retainer je tanka žičica koja se pomoću materijala za bijele ispune zalijepi s unutarnje strane zuba, i to uglavnom na prednja šest zuba gornje i donje čeljusti.
Potpuno je nevidljiv, doslovno ćete zaboraviti da ga imate, a održavat će rezultate ortodontske terapije.
Treba brinuti o oralnoj higijeni pomoću interdentalnih četkica ili oralnog tuša.

Za razliku od fiksnog, mobilni retainer je napravljen od prozirne, tanke plastike. Nakon završetka ortodontske terapije uzima se otisak zubnog luka pacijenta i prema njemu se radi mobilni retainer. Da bi imao svoju svrhu, mora tijesno prianjati uz zube.

Da bi retencijski period bio uspješan, uglavnom se nosi 24 sata na dan (stalno) prvih mjesec dana. Nakon toga se postepeno smanjuje nošenje na 3-4 sata dnevno i cijelu noć još 2 mjeseca, zatim se nosi samo po noći. Međutim, individualne upute dobit ćete direktno za vaš slučaj prilikom predaje mobilnog reteinera.
I to je to. Retaineri su samo rješenje da zubi i dalje ostaju u novom savršenom položaju. Koliko dugo želite da vam zubi budu ravni? Toliko dugo nosite mobilne reteinere uz redovne kontrole.