Sve što trebate znati o odabiru dječjeg ortodonta

Sve što trebate znati o odabiru dječjeg ortodonta

Odabir pravog ortodonta za dijete važna je odluka s  dugotrajnim posljedicama na zdravlje dječjih zubi i njihovo samopouzdanje. U ovom blogu saznajte kada je pravo vrijeme za posjet ortodontu i što treba uzeti u obzir prilikom odabira najboljeg dječjeg ortodonta.

Što je dječja ortodoncija?

Dječja ortodoncija je specijalizirano područje dentalne medicine posvećeno dijagnostici, prevenciji i liječenju dentalnih i facijalnih nepravilnosti kod djece i adolescenata.

Ako djetetovi zubi tijekom izrastanja nisu pronašli svoju idealnu poziciju ili postoji nesrazmjer između zubi te gornje i donje čeljusti, vaše će dijete možda trebati nositi aparatić. Ortodont je zaslužan za dijagnostiku i vođenje daljnje terapije – ako se pokaže da postoji određena anomalija.

Kada je pravo vrijeme za prvi posjet ortodontu?

Prema preporukama Američke udruge ortodonta, prvi posjet ortodontu trebao bi se dogoditi oko sedme godine života. U ovoj dobi, ortodont može identificirati potencijalne probleme i započeti rano liječenje ako je potrebno. Rano otkrivanje problema može značajno smanjiti trajanje i složenost kasnijeg liječenja. Dakle, najbitnija je prevencija.

Prvi odlazak ortodontu u sedmoj godini nije pravilo jer u ordinaciji Ortho M savjetujemo posjet ortodontu oko dobi od 4 godine. Tada već možemo vidjeti određene nepravilnosti i savjetovati korake kako bi se zubići razvijali u dobrom smjeru ili vam potvrditi da je položaj zubi i čeljusti kako treba.

Zubi i čeljusti moraju biti u skladu kako bi optimalno obavljali sve svoje funkcije. Položaj čeljusti i  zuba, kao njihov međusoban odnos, aktivnost mišića i ostalih orofacijalnih struktura definiraju funkcionalnost takozvanog dentofacijalnog kompleksa. O njemu ovise disanje, žvakanje i govor. Zato se eventualne poteškoće u razvoju djetetovog zubala moraju na vrijeme detektirati.

Znakovi koji roditeljima mogu ukazati na postojanje ortodontske nepravilnosti su:

  • rani gubitak mliječnog zuba ( ako ga je doktor dentalne medicine morao izvaditi zbog karijesa i boli; ili ako je zub sam ispao)
  • Izbočeni prednji zubi; gornji i donji zubi se u zagrizu ne dodiruju ili se nepravilno preklapaju
  • Previše izbočena ili uvučena čeljust
  • Otežano žvakanje
  • Sisanje prsta/dude
Što je sve važno kod odabira ortodonta za dijete
Kvalifikacije i iskustvo

Prilikom odabira dječjeg ortodonta, važno je provjeriti njegove kvalifikacije i iskustvo. Ortodont bi trebao imati završenu specijalizaciju iz ortodoncije, uz dodatnu edukaciju i iskustvo u radu s djecom. Pregledajte njihove certifikate i članstva u profesionalnim udrugama kao što su Hrvatska komora dentalne medicine. Također, možete pogledati i CV ortodonta. Na web stranicama Ortho M sve edukacije imamo transparentno prikazane.

Pristup radu s djecom

Dobar dječji ortodont trebao bi imati pristup prilagođen djeci. To uključuje ljubaznost, strpljenje i sposobnost stvaranja ugodnog okruženja za mlade pacijente. Ako postoji određena sumnja, uvijek nas možete posjetiti osobno kako biste nas upoznali i provjerili komunikaciju tima s djecom, a za najmlađe imamo i kutak prilagođen baš za njih.

Tehnologija i metode liječenja

Napredna tehnologija može znatno dati kvalitetnije rezultate ortodontskog liječenja. Provjerite koristi li ortodont moderne uređaje i tehnike, kao što su najmoderniji digitalni rendgenski snimci s minimalnim zračenjem, 3D skeniranje i 3D printane ortodontske aparate. Ove metode mogu učiniti tretman bržim, ugodnijim i prihvatljivim.

Koliko su bitne preporuke kod odabira ortodonta
Preporuke i recenzije

Jedan od najboljih načina da pronađete pouzdanog dječjeg ortodonta jest pitati za preporuke od prijatelja, obitelji ili pedijatra vašeg djeteta. Online recenzije također mogu biti korisne, ali ih treba uzimati s rezervom jer mogu biti subjektivne. Prikupite što više informacija prije donošenja konačne odluke. Fotografije ortodontskih slučaja prije i poslije mogu vam pomoći u pridobivanju povjerenja ordinaciji u koju se spremate otići. U Ortho M često objavljujemo fotografije prije i poslije ortodontske terapije kako biste stekli dojam koje anomalije i s kojim rezultatom rješavamo.

Vrijednost za novac

Ortodontsko liječenje traži pažljivo financijsko planiranje,stoga je važno unaprijed razgovarati o troškovima te mogućnostima plaćanja. Provjerite koje vrste plaćanja i opcije financiranja nudi ordinacija koju ste odabrali. U Ortho M smo uvijek spremni pronaći model financiranja koji će pacijentima, odnosno u ovom slučaju roditeljima, najbolje dogovarati.

Procijenite vrijednost usluge koju dobivate u odnosu na cijenu. Kvaliteta tretmana, stručnost osoblja i reference ordinacije odličan su pokazatelj kakve rezultate možete očekivati.

Odabir pravog dječjeg ortodonta ne mora biti težak – informirajte se, raspitajte o preporukama i posjetite ordinaciju koju ste odabrali.

Ortho M će rado primiti sve najmlađe pacijente i roditeljima odgovoriti na sva pitanja koja imaju. Tu smo za vas!

Vaš Ortho M